Verplichte inburgering in Brussel niet op lange baan schuiven

Door Annabel Tavernier op 22 januari 2020, over deze onderwerpen: Brussel, Inburgering en Integratie

Tijdens een zitting in het Vlaams Parlement vroeg Vlaams parlementslid Annabel Tavernier aan Vlaams minister voor Inburgering Bart Somers (Open Vld) wanneer het verplichte inburgeringstraject voor nieuwkomers in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zal ingaan. De start van de verplichte inburgeringscursussen was vastgelegd op 1 januari 2020, maar dat was buiten de Brusselse partners gerekend. Brussels minister Alain Maron (Ecolo) stelde de start voor onbepaalde duur uit omdat de Brusselse gemeenten er nog niet klaar voor zijn.

“Onbegrijpelijk”, stelt Tavernier. “In Vlaanderen geldt de verplichte inburgering reeds sinds 2004. Het heeft lang genoeg geduurd om de Franstalige collega’s in Brussel te overtuigen van de voordelen van verplichte inburgering. De Vlaamse Gemeenschap is er klaar voor en het samenwerkingsakkoord met de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is er. Het is nu tijd om woorden om te zetten in daden.”

Minister Somers, die een overleg had met minister Maron, verduidelijkte dat Maron zo snel mogelijk bekend zal maken wanneer de verplichte inburgeringstrajecten kunnen starten. Somers verzekerde de vinger nauw aan de pols te houden.

Tavernier vroeg aan Somers de urgentie in het dossier hoog te houden: “Van uitstel komt vaak afstel en zover mogen we het niet laten komen. De deadline werd nu al eenmaal uitgesteld. Dit mag geen precedent vormen om de inwerkingtreding van de verplichte inburgering eindeloos uit te stellen.”

Tenslotte onderstreepte Tavernier het grote belang van de verplichte inburgering: “Brussel is een van de meest diverse steden ter wereld. We moeten vermijden dat nieuwkomers in de marge van de samenleving terechtkomen en dat de sociale cohesie van de stad afbrokkelt. Daarom is die verplichte inburgering heel noodzakelijk.”

Meer weten? Lees dan ook zeker ‘Vlaams inburgeringsbeleid in Brussel meer dan ooit nodig’.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is