Nederlandstalige kinderopvang in Brussel moet Nederlandstalig blijven

Door Annabel Tavernier op 18 mei 2022, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Kinderopvang, Wonen en werken in Brussel
juf met kindjes aan eettafel

Eén op de drie Nederlandstalige crèches in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is niet in orde met de taalwetgeving, blijkt uit berichten in de media. Op een totaal van 200 crèches stelde de Vlaamse Zorginspectie de voorbije jaren 75 inbreuken vast. “Onaanvaardbaar, zeker voor de veiligheid”, vindt Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier. Peuters moeten in hun eigen taal kunnen aangeven dat ze honger, dorst of pijn hebben.

Op dit moment telt Brussel 201 erkende opvanglocaties door de Vlaamse gemeenschap. In 75 gevallen bleek de opvang niet in orde met de taalwetgeving. Kind en Gezin liet weten dat uiteindelijk vijf crèches de deuren moesten sluiten omdat de taalproblemen niet werden opgelost. Om een vergunning te krijgen van Kind en Gezin moeten de verantwoordelijke en kinderbegeleiders van een crèche voldoende het Nederlands machtig zijn.

Oase van Nederlands

Ontvangt de crèche bovendien subsidies, dan moeten alle begeleiders Nederlands spreken. Voor crèches zonder subsidies is anderstalige opvang wel mogelijk, zolang de rest van de organisatie in het Nederlands gebeurt. Tavernier: “De kinderopvang is vaak de eerste plek waar anderstalige kinderen in contact komen met het Nederlands. De taal die kansen biedt. Het is daarom in het belang van elk Ketje, Nederlandstalig of anderstalig, dat de Vlaamse kinderopvang een oase van het Nederlands is en blijft.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is