De minister is niet opgezet met de plannen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie om initiatieven rond meertaligheid in de Nederlandstalige scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te stimuleren. Die komen er op initiatief van Brussels minister en Gemeenschapscommissielid Sven Gatz (Open Vld). “Ik werd in de eerste plaats niet op de hoogte gebracht. Daarenboven is dit gewoon een slecht idee.”

Nederlands is maïzena van onderwijs

“Ik wil niet dat er afgeweken wordt van de basisafspraak dat het Nederlands de instructietaal is in het Nederlandstalige onderwijs. Nederlands is de maïzena in ons onderwijs. Er is overigens geen enkele wetenschappelijke evidentie die het nut aantoont van het gebruik van de thuistaal in de klas, aldus de minister.

Verwarring en onduidelijkheid

“Hoe groter de diversiteit en hoe groter het aantal verschillende thuistalen, hoe groter ook de nood aan één verbindende taal, namelijk het Nederlands. De thuistaal respecteren we, maar die dient voor thuis en niet voor in de klas. Elke andere boodschap die daarover gegeven wordt zonder wetenschappelijk evidentie zaait verwarring en onduidelijkheid”, zei Ben Weyts nog.

Onbegrijpelijk

Annabel Tavernier is het helemaal eens met die houding. "Nederlands vormt de fundering waarop alle andere vormen van leren steunen. Het is onbegrijpelijk dat collegelid Gatz in tijden waarin de kennis van het Nederlands achteruit gaat en het onderwijs zakt op de internationale rankings dergelijke projectoproepen uitrolt.”