Ben Weyts: “Thuistaal is voor thuis, niet voor in de klas”

Door Ben Weyts, Annabel Tavernier op 20 oktober 2022, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Onderwijs in Brussel
Ben Weyts schudt Vlaanderen wakker na nieuwe PISA-resultaten: “Het is vijf over twaalf”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet opgezet met een project van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) waarin meertaligheid en het gebruik van de thuistaal in Nederlandstalige scholen in Brussel gestimuleerd wordt. “Dit project zaait verwarring over de rol van het Nederlands als instructietaal. Er is geen wetenschappelijke evidentie voor het gebruik van thuistaal in de klas”, antwoordde Ben Weyts op een vraag van Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier.

De minister is niet opgezet met de plannen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie om initiatieven rond meertaligheid in de Nederlandstalige scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te stimuleren. Die komen er op initiatief van Brussels minister en Gemeenschapscommissielid Sven Gatz (Open Vld). “Ik werd in de eerste plaats niet op de hoogte gebracht. Daarenboven is dit gewoon een slecht idee.”

Nederlands is maïzena van onderwijs

“Ik wil niet dat er afgeweken wordt van de basisafspraak dat het Nederlands de instructietaal is in het Nederlandstalige onderwijs. Nederlands is de maïzena in ons onderwijst. Er is overigens geen enkele wetenschappelijke evidentie die het nut aantoont van het gebruik van de thuistaal in de klas, aldus de minister.

Verwarring en onduidelijkheid

“Hoe groter de diversiteit en hoe groter het aantal verschillende thuistalen, hoe groter ook de nood aan één verbindende taal, namelijk het Nederlands. De thuistaal respecteren we, maar die dient voor thuis en niet voor in de klas. Elke andere boodschap die daarover gegeven wordt zonder wetenschappelijk evidentie zaait verwarring en onduidelijkheid”, zei Ben Weyts nog.

Onbegrijpelijk

Annabel Tavernier is het helemaal eens met die houding. "Nederlands vormt de fundering waarop alle andere vormen van leren steunen. Het is onbegrijpelijk dat collegelid Gatz in tijden waarin de kennis van het Nederlands achteruit gaat en het onderwijs zakt op de internationale rankings dergelijke projectoproepen uitrolt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is