Annabel Tavernier (N-VA): 'Beke moet Brusselaars de weg wijzen naar Vlaamse Sociale Bescherming'

Door Annabel Tavernier op 10 juni 2020, over deze onderwerpen: Brussel, Welzijn

Het aantal Brusselaars die zijn aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming stagneert. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). Eind 2019 waren 43.293 Brusselaars aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming. In 2018 waren dat er 43.283, in 2017 43.228. Hiermee blijft het aantal aangeslotenen na een jarenlange dalende trend al een aantal jaren stabiel.

Tavernier: “Het is cruciaal dat de Brusselaars in het complexe Brusselse zorglandschap de weg naar de Vlaamse Sociale Bescherming vinden. Minister Beke moet bijkomende inspanningen leveren om daarvoor te zorgen.”

Bijkomend inzetten op bekendheid is nodig

De Vlaamse Sociale Bescherming, voorheen de Vlaamse zorgverzekering, is een verzekering die tussenkomt op het vlak van langdurige zorgnood. In Brussel kunnen burgers zich alleen op vrijwillige basis aansluiten. In de rest van Vlaanderen zijn alle inwoners ouder dan 25 jaar verplicht aangesloten. Het vrijwillige karakter van de aansluiting in Brussel vormt al jarenlang een uitdaging. Het aantal aangeslotenen daalde van 55.733 in 2005 naar een dieptepunt van 42.831 aansluitingen in 2016.

Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) evalueert de cijfers: “De laatste jaren is er geen verdere daling, maar de cijfers schieten evenmin de hoogte in. De bekendheid van de Vlaamse Sociale Bescherming vormt een pijnpunt in Brussel. Minister Beke maakt enkel werk van campagnes over de Vlaamse Sociale Bescherming in Brussel als onderdeel van de globale informatieverspreiding in gans Vlaanderen, maar dat is niet voldoende. Gezien aansluiting in Brussel vrijwillig is en in de rest van Vlaanderen verplicht, moet de minister bijkomende inspanningen leveren om de Vlaamse Sociale Bescherming bekender te maken in onze hoofdstad.

Tavernier stelt een gerichtere aanpak voor: “Een proactieve informatieverspreiding en promotiecampagne, specifiek voor en op maat van de Brusselaars, is een belangrijke eerste stap. Daarnaast moet de minister ook samenzitten met Brusselse actoren in het veld om samen te bekijken welke initiatieven er genomen kunnen worden om de Vlaamse Sociale Bescherming een betere naamsbekendheid te geven onder de Brusselaars.”

Eerste stap naar eigen Vlaamse sociale zekerheid

“Vlaanderen bouwt met de Vlaamse Sociale Bescherming aan een eigen Vlaamse sociale zekerheid, die burgers met langdurige zorgnoden extra ondersteuning geeft. Het is daarom cruciaal dat Brusselaars de weg naar de Vlaamse Sociale Bescherming vlot vinden. Ik roep minister Beke op om in het complexe Brusselse zorglandschap van vandaag, dat we helaas te danken hebben aan de zesde staatshervorming, de Vlaamse Sociale Bescherming actief in de markt te blijven zetten als onderdeel van een ruimer aantrekkelijk en goedwerkend Vlaams gemeenschapsaanbod in Brussel,” besluit Tavernier.

 

Meer weten?

Bruzz: https://bit.ly/2MN1Enz.

Knack online: https://bit.ly/2zk7BFj.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is