Steeds meer Vlaamse leerkrachten in Brussels Franstalig onderwijs

Door Annabel Tavernier op 15 december 2019, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Leerkrachten en directies, Wonen en werken in Brussel
Leerkracht leest voor aan leerlingen

Het aantal Vlaamse leerkrachten die via detachering in de Franse Gemeenschap gaan werken, gaat in licht stijgende lijn. Waar in de schooljaren 2015-2016 en 2016-2017 amper twee Vlaamse leerkrachten in de Franse Gemeenschap les gingen geven, steeg dit aantal licht naar vijf in het schooljaar 2017-2018 en acht een jaar later. Vlaams Parlementslid Annabel  Tavernier noemt de stijging positief, maar waarschuwt ook: “Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel om de uitwisseling van leerkrachten in de verf te zetten, vooral in Brussel.”

Maximaal tweetalig

Annabel Tavernier vernam van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts dat hij gaat samenwerken met de Franse Gemeenschap om werk te maken van meer uitwisselingen. “Ik juich dat uiteraard toe. Gelet op de dalende kennis van het Frans en het Nederlands zijn zo’n uitwisselingen wenselijk in Brussel. Zeker aangezien we toch een stad willen die maximaal tweetalig is, in het belang van de Brusselaars en de pendelaars. Slechts 7,8 procent van de Franstalige leerlingen heeft op 18-jarige leeftijd kennis van het Nederlands. Overigens gaat ook de kennis van het Frans bij Brusselse ketjes die Nederlandstalig onderwijs volgen in dalende lijn. Nog maar 68,8 procent van die leerlingen geeft aan goede kennis van het Frans te hebben. Brussel heeft bovendien het voordeel dat leerkrachten er kunnen wisselen zonder veel tijdrovende verplaatsingen.” 

Van de acht leerkrachten in het Franstalig onderwijs in 2018-2019, werkten er drie in Brusselse scholen. Hoeveel leerkrachten er vanuit de Franse Gemeenschap de voorbije jaren in de Vlaamse Gemeenschap zijn gaan werken, daar heeft Agentschap voor Onderwijsdiensten geen zicht op.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is