Brusselse regering blijft taalwetgeving negeren

Door Annabel Tavernier op 9 november 2022, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
Annabel Tavernier

Gewoon genegeerd. Dat deden de Brusselse regering en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie met de brief die Vlaams minister voor Brussel Dalle hen stuurde naar aanleiding van het dramatisch jaarverslag van de Brusselse Vicegouverneur over het naleven van de taalwetgeving door de lokale Brusselse overheden. “Ronduit schandalig”, vindt Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier, “en een manifest gebrek aan respect voor de Vlamingen in Brussel. Bevoegd minister Elke Van den Brandt is weer nergens te bespeuren.”

De Brusselse Vicegouverneur controleert de aanwervingen van de Brusselse gemeenten en OCMW’s op de conformiteit met de bestuurstaalwetgeving, en schorst die tijdelijk indien nodig. Het jaarlijkse rapport dat hij daarover publiceerde, spreekt boekdelen. Tavernier: “Nooit eerder werden zoveel aanwervingen geschorst. Maar liefst 60 procent van de aanwervingen waren in strijd met de taalwet. Een nieuw triest dieptepunt. De situatie verslechtert jaar na jaar. En toch vernietigde de Brusselse regering opnieuw geen enkele beslissing.”

Niet eens elementaire beleefdheid om te antwoorden

Naar aanleiding van dat jaarverslag 2021 stuurde Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle een brief naar de bevoegde leden van de Brusselse Regering en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie Alain Maron (Ecolo), Elke Van den Brandt (Groen) en Bernard Clerfayt (DéFi). In die brief roept de minister zijn Brusselse collega’s op om op te treden en paal en perk te stellen aan de inbreuken op de taalwetgeving. Die brief bleef echter onbeantwoord. Volgens Tavernier is dat beneden alle peil: “Het gaat er bij mij niet in dat  Elke Van den Brandt niet eens de elementaire beleefdheid kan opbrengen om daarop te antwoorden. Ik kan niet anders dan concluderen dat het haar werkelijk niets kan schelen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is