“Arbeidskrapte is geen excuus voor taaldiscriminatie”

Door Annabel Tavernier op 11 oktober 2023
Annabel Tavernier

Brusselse ministers Elke Van den Brandt (Groen) en Bernard Clerfayt (DéFi) verstoppen zich achter de krapte op de arbeidsmarkt om de discriminatie van Vlaamse Brusselaars te vergoelijken. Dat zegt Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier. Naar aanleiding van het dramatische jaarverslag van de Brusselse vicegouverneur over de naleving van de taalwetgeving door de Brusselse lokale besturen halen Van den Brandt en Clerfayt onder andere de krappe arbeidsmarkt aan. Brussels minister Alain Maron (Ecolo) vond het zelfs niet nodig om te reageren.

Het thema werd woensdagochtend in de Commissie voor Brussel op vraag van Annabel Tavernier besproken. “Het probleem zit niet zozeer bij de aanwerving, maar wel bij het feit dat ze de situatie nadien blauwblauw laten. Nochtans springt Vlaanderen in de bres. Via Het Huis van het Nederlands doet Vlaanderen een aanbod aan de Brusselse lokale besturen om de kennis van het Nederlands bij hun personeel op de werkvloer te verbeteren. Maar respectievelijk vijf en twee van de negentien gemeenten en OCMW’s doen daar een beroep op. Dat is gewoon veel te weinig”, klinkt het bij Tavernier.

Schande

Naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2022 deed de Vlaamse Regering een duidelijke oproep om paal en perk te stellen aan de inbreuken op de taalwetgeving. Volgens Annabel is het al een stap vooruit dat er ten minste door twee van die drie Brusselse ministers gereageerd wordt: “Maar of er echt sprake is van politieke wil, dat zal moeten blijken uit de feiten. Vandaag zien we dat de Brusselse regering, de GGC en de meerderheid van de Brusselse lokale besturen gewoonweg weigeren om inspanningen te leveren. Dat is en blijft een schande.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is