Vlaamse Regering steunt Robinpas: 20.000 kwetsbare leerlingen krijgen hulp bij de schoolfacturen

Door Annabel Tavernier op 27 januari 2021, over deze onderwerpen: Armoede, Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Weyts zal 100.000 euro investeren in het project van Stichting Robin om volgend schooljaar 20.000 kwetsbare leerlingen te helpen met de schoolfacturen. Met een zogenoemde Robinpas kunnen financieel kwetsbare gezinnen op een discrete manier schoolmateriaal aankopen op basis van een haalbaar afbetalingsplan. Vlaams parlementslid Annabel Tavernier: “Financiële problemen mogen onder geen beding de schoolkansen van leerlingen hypothekeren. Ik ben tevreden dat ook de Vlaamse Regering dit ter harte neemt.”

Betaalbaar schoolmateriaal dankzij Robinpas

De Vlaamse Regering levert heel wat inspanningen om scholen aan te zetten tot het voeren van een transparant kostenbeheersend beleid en om de kosten van schoolmateriaal te drukken. Daarbovenop zal Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 100.000 euro investeren in het project van Stichting Robin om 20.000 kwetsbare leerlingen te helpen met de schoolfacturen. Dankzij een zogenoemde Robinpas kunnen financieel kwetsbare gezinnen op een discrete manier schoolmateriaal aankopen op basis van een haalbaar afbetalingsplan en met eventueel een flinke korting. Om dit te kunnen realiseren slaat Stichting Robin de handen in elkaar met een heleboel partners, zoals uitgeverijen en distributeurs.

Onderwijs als kansenmotor

Vlaams parlementslid Annabel Tavernier, die voor de N-VA de armoededossiers in de Commissie voor Onderwijs opvolgt, verwelkomt het initiatief: “De uitdaging van onbetaalde schoolfacturen is een problematiek die me nauw aan het hart ligt. Het onderwijs moet dé kansenmotor bij uitstek zijn, met gelijke kansen voor elke leerling. In het verleden ben ik met scholen en experten uit het veld in gesprek gegaan om te bekijken op welke manier een kostenbewust schoolbeleid en een goede communicatie met de ouders een positief effect kan hebben op het probleem van onbetaalde schoolfacturen. Het initiatief van de Robinpas vormt een waardevolle aanvulling, dat garandeert dat een kind in armoede geen lege boekentas heeft bij de start van het schooljaar!”.

Lokale mandatarissen als ambassadeurs

Het project staat nog enigszins in de kinderschoenen, maar op termijn wil de Stichting een tussenschakel worden voor alle kosten op de schoolfactuur. De steun van de Vlaamse overheid geeft Stichting Robin een hefboom om bekender te worden bij àlle scholen en onderwijspartners in Vlaanderen. Ook de lokale politiek kan hierin haar steentje bijdragen, meent Tavernier: “Hoe meer zichtbaarheid voor het initiatief, des te sterker het wordt. Lokale mandatarissen kunnen fungeren als ambassadeurs van dit project in hun gemeente.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is