Vlaams Parlement keurt inschrijvingsregels voor onderwijs in Brussel goed

Door Annabel Tavernier op 20 januari 2022, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
Annabel Tavernier

Vandaag stemde de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement over de nieuwe inschrijvingsregels in het gewoon onderwijs in Brussel. De nieuwe regels trekken voluit de kaart van de Nederlandstaligen. Zo wordt de voorrang voor Nederlandstaligen opgetrokken van 55% naar 65% en wordt er een bijkomende voorrangsgroep van 15% ingevoerd in het secundair onderwijs voor leerlingen die 9 jaar Nederlandstalig basisonderwijs hebben gevolgd. Op die manier wordt maximaal rekening gehouden met het specifieke en unieke karakter van Brussel.

De uitbreiding van de voorrangsregeling voor Nederlandstaligen kan alvast op de volle steun rekenen van Vlaams volksvertegenwoordiger Annabel Tavernier (N-VA): “Het Vlaams onderwijs in Brussel kent een uitstekende reputatie waardoor het ook Frans- en anderstaligen aantrekt. Door de voorrang voor Nederlandstaligen op te trekken van 55% naar 65% zal de kwaliteit en het Nederlandstalige karakter van het Vlaams onderwijs in Brussel minder onder druk komen te staan, omdat we op die manier zorgen voor een ‘kritische massa leerlingen van bewezen Nederlandskundige ouders’.”

Daarnaast voeren de nieuwe regels een bijkomende voorrangsgroep van 15% in voor het secundair onderwijs voor leerlingen die 9 jaar Nederlandstalig basisonderwijs hebben gevolgd. Tavernier: “Op die manier belonen we iedereen, ongeacht de thuistaal, die kiest voor het Nederlands en de Vlaamse Gemeenschap. Door ervoor te zorgen dat voldoende Nederlandstalige kinderen een plek vinden, garanderen we het Nederlandstalige karakter van het Vlaams onderwijs in Brussel. Dat is een goede zaak voor zowel Nederlandstalige als anderstalige Ketjes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is