“Verspreid het leesvirus” is een groot succes

Door Annabel Tavernier op 23 september 2020, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs
Annabel Tavernier

De campagne ‘Verspreid het leesvirus’, die Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts samen met Boek.be begin april lanceerde, is een succes. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Annabel Tavernier opvroeg bij de minister. “‘Verspreid het leesvirus’ was een zeer welkom initiatief om de leesmotivatie te stimuleren tijdens een uitdagende periode. De talrijke bezoekers en positieve reacties op de sociale media bewijzen dat het initiatief geapprecieerd werd”, zegt Tavernier tevreden.

Honderdduizenden leerlingen zaten eind vorig schooljaar noodgedwongen thuis door corona. Om het belang van lezen te onderstrepen, lanceerde minister Weyts in samenwerking met Boek.be het digitale lees- en leerplatform ‘Verspreid het leesvirus’. Dat platform biedt gratis leer- en leesvoer voor jong en oud, organiseert wekelijks wedstrijden, biedt plaats voor online leesclubs en geeft een overzicht van kortingsacties bij uitgevers en boekhandels.

Ontsnappen met een goed boek

Met succes, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier opvroeg bij de minister. Het platform kreeg maar liefst 41.300 bezoekers. 160.280 keer werd een afzonderlijke (deel-)pagina weergegeven. Tavernier reageert tevreden. “De talrijke bezoekers en positieve reacties op de sociale media bewijzen dat het initiatief geapprecieerd werd. De overstap naar afstandsonderwijs was niet evident. Het bevorderen van de kennis van het Nederlands, met de focus op leesvaardigheid, was daarbij van groot belang. ‘Verspreid het leesvirus’ was dus een zeer welkom initiatief om in de verf te zetten dat je met een goed boek even kan ontsnappen uit je woonkamer en tegelijk veel kan bijleren.”

Leesvaardigheid is een essentiële basis

Blijvende focus op leesvaardigheid en kennis van het Nederlands zijn noodzakelijk, vult Tavernier aan. “Lezen geeft leerlingen een essentiële basis om andere vakken te kunnen leren. Wetenschappelijke onderzoeken zoals PISA en PIRLS-Repeat bewijzen dat de leesvaardigheid van onze jongeren sterk achteruit gaat. Met onder meer de zomerscholen en de projectoproepen ‘Taalstimulerende activiteiten Nederlands’ en ‘Leesbevordering op school’ reikt de Vlaamse Regering concrete handvaten aan om de leesvaardigheid bij jongeren bij te spijkeren. Het initiatief ‘Verspreid het leesvirus’ is een mooie aanvulling op deze initiatieven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is