Steeds meer leerlingen spreken thuis geen Nederlands: ingrijpen meer dan ooit nodig

Door Annabel Tavernier op 9 maart 2020, over deze onderwerpen: Brussel, Onderwijs in Brussel

Steeds meer leerlingen van Vlaamse scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest spreken thuis geen Nederlands. Vorig schooljaar (2018-2019) sprak maar liefst 75,2% van de kleuters en 72,0% van de leerlingen in het lager onderwijs thuis een andere taal. Amper vijf jaar geleden ging het nog om 69,4% van de kleuters en 71,3% van de lagere school-leerlingen. Dat blijkt uit cijfers die Statistiek Vlaanderen jaarlijks publiceert over de kenmerken van leerlingen in de Vlaamse scholen.  

Van de negentien Brusselse gemeenten blijken de Nederlandstalige scholen in Oudergem de meeste leerlingen te hebben die thuis geen Nederlands spreken. Maar liefst 81,2% van de leerlingen in het ganse basisonderwijs hebben er het Nederlands niet als thuistaal. De gemeenten Sint-Jans-Molenbeek (79,8% van de leerlingen in het basisonderwijs), Watermaal-Bosvoorde (79,6%), Vorst (79,3%), Sint-Lambrechts-Woluwe (78,3%) en Ukkel (78,0%) volgen. Gemeente Etterbeek heeft het laagste percentage leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. Iets meer dan de helft van alle leerlingen in het basisonderwijs (56,2%) spreekt er thuis een andere taal.

Annabel Tavernier reageert: “Deze hoge cijfers bewijzen dat de kennis van het Nederlands in het onderwijs  een belangrijk aandachtspunt is. Maatregelen om de taalachterstand bij leerlingen tijdig en efficiënt bij te spijkeren blijven broodnodig! Minister Weyts zet dan ook meer dan terecht in op een sterke kennis van het Nederlands, via taalscreening en taaltrajecten. We moeten immers vermijden dat taalachterstand leidt tot kennisachterstand, en op termijn tot schooluitval en lagere kansen op de arbeidsmarkt.”

Lees ook het Bruzz-artikel: https://bit.ly/2VZyQ0O.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is