Scholen krijgen extra middelen voor Oekraïense kinderen

Door Arnout Coel, Koen Daniëls, Annabel Tavernier op 21 april 2022, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs
onderwijs klas

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een toestroom aan vluchtelingen, voornamelijk vrouwen met kinderen. Om die vluchtelingencrisis de baas te kunnen, worden in het Vlaams Parlement nu extra maatregelen genomen om onderwijs voor de Oekraïense kinderen te garanderen en scholen te ondersteunen. “Die kinderen vluchten uit extreme omstandigheden. In Vlaanderen moeten we er dan ook alles aan doen om hen warm op te vangen. Onderwijs is daarin essentieel”, aldus Vlaams Parlementsleden Koen Daniëls, Annabel Tavernier en Arnout Coel. 

Extra capaciteit in scholen nodig

“Deze vluchtelingenstroom verschilt van de vluchtelingencrisis van 2015. We zien vandaag meer vrouwen met jonge kinderen”, zegt Koen Daniëls. “Dat brengt extra uitdagingen met zich mee, zeker voor ons onderwijs. In de eerste plaats hebben we extra capaciteit in de scholen nodig. Dit decreet voorziet onder andere in extra middelen, zowel voor het huren van bestaande gebouwen en modulaire units als voor personeel. Op die manier laten we Oekraïense kinderen niet in de kou staan.” 

Oekraïense kinderen houvast geven

“Door de Oekraïense kinderen onderwijs te bieden, geven we hen een houvast. Ze worden in hun thuisland geconfronteerd met een ongeziene agressie. Daarom moeten we scholen, directies en leerkrachten zo goed mogelijk ondersteunen bij het bieden van onderwijs. Met dit decreet maken we op een nog flexibelere manier onderwijs mogelijk voor anderstalige nieuwkomers uit Oekraïne, zowel in het reguliere als in het volwassenenonderwijs”, zeggen Annabel Tavernier en Arnout Coel.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is