Ook tijdens Corona gaan Vlaamse studenten op uitwisseling naar Franse of Duitstalige Gemeenschap

Door Annabel Tavernier op 22 januari 2021, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs

Erasmus Belgica, het uitwisselingsprogramma voor studenten hoger onderwijs binnen de eigen landsgrenzen, heeft in het schooljaar 2019-2020 geen drastische impact ondervonden van de coronacrisis. Dat blijkt uit informatie die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) recent opvroeg bij Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts. Tavernier: “In deze coronatijden beschikt Erasmus Belgica over enkele praktische voordelen ten opzichte van het Europese alternatief.”

Op uitwisseling binnen eigen landsgrenzen

Het Erasmus Belgica-programma biedt studenten aan een Vlaamse hoger onderwijsinstelling de mogelijkheid om een stage of een onderdeel van hun studie te volgen in de Franse of Duitstalige Gemeenschap. Tijdens het academiejaar 2019-2020 hebben 107 Vlaamse studenten zo’n Erasmus Belgica-uitwisseling ondernomen, waarvan 66 in het kader van een studie-ervaring en 41 voor een stage. Deze cijfers liggen enigszins in lijn met de jaren voordien.

Geen invloed van corona

Uit de beschikbare gegevens blijkt dat de coronacrisis deze vorm van mobiliteit niet aantoonbaar heeft beïnvloed. Vlaams parlementslid Annabel Tavernier reageert: “Het is een goede zaak dat, ondanks de overschakeling op afstandsonderwijs en andere coronamaatregelen, de coronacrisis afgelopen schooljaar geen drastische spelbreker vormde voor deze vorm van mobiliteit. Voor studenten kan zo’n uitwisseling echt wel een verschil maken, in de vorm van persoonlijke en academische verrijking. Ook bijvoorbeeld de extra talenkennis kan bijkomende kansen bieden op de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerde studenten. In deze coronatijden beschikt Erasmus Belgica over enkele praktische voordelen ten opzichte van het Europese alternatief.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is