Nederlands als tweede taal wint aan populariteit in Brussel

Door Annabel Tavernier op 6 februari 2020, over deze onderwerpen: Nederlands leren
Aanbod Nederlands Tweede Taal (NT2) aan bijsturing toe

Meer dan 10.000 personen schreven zich in voor een NT2-cursus (Nederlands als tweede taal) in het Huis van Nederlands in Brussel. De cursussen zijn bij uitstek het populairst onder Belgen met het Frans als moedertaal blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier opvroeg. “Deze cijfers tonen aan dat het Nederlands aan belang en respect heeft gewonnen onder de Brusselaars.”

Meer dan 10.000 personen schreven zich in 2019 in voor een NT2-cursus (Nederlands als tweede taal) in het Huis van Nederlands in Brussel. De ingeschreven cursisten zijn voornamelijk Belgen met Frans als moedertaal. De niet-Belgen komen hoofdzakelijk uit Marokko, Frankrijk, Italië en Spanje, naast Frans spreken de cursisten meestal Arabisch of Spaans als moedertaal. “Deze cijfers bewijzen dat de taalcursussen Nederlands niet enkel interesse wekken bij nieuwkomers, maar ook bij landgenoten met het Frans als moedertaal. Dat is een erg positief signaal, dat aantoont dat het Nederlands aan belang en respect heeft gewonnen onder de Brusselaars.”

Groeiende jobkansen

Steeds meer mensen beseffen dat het Nederlands kansen biedt op de arbeidsmarkt in Brussel: bijna 60 procent van de ingeschreven cursisten is werkloos, ongeveer een tiende studeert nog en een derde werkt als zelfstandige of werknemer. “Dit is onder meer te danken aan het groeiende besef dat een goede kennis van het Nederlands betere job kansen biedt”, reageert Tavernier.

Problematische slaagkansen

Tavernier wijst op de lage slaagkansen: Amper 52,8 procent van de cursisten slagen voor een module waarop ze ingeschreven zijn. Een tiende slaagt niet en maar liefst 24,9 procent valt in de loop van de module uit. “Het opkrikken van deze slaagcijfers is duidelijk een werkpunt”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is