Gebrek aan tweetaligheid in Brusselse ziekenhuizen wordt steeds erger

Door Annabel Tavernier op 18 mei 2022, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Ziekenhuizen, Wonen en werken in Brussel
Annabel Tavernier

Uit cijfers van Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier bleek dat het aantal klachten over de gebrekkige Nederlandstalige dienstverlening in Brusselse ziekenhuizen is verdubbeld. Op vraag van de N-VA organiseerde de commissie voor Brussel een hoorzitting, met onder meer Luc D’Hooghe, de erevoorzitter van de Brusselse Huisartsen vzw en Marc Noppen, de CEO van UZ Brussel. Zij bevestigden de prangende problematiek, die zelfs tot fatale afloop kan leiden.

“Die tweetalige dienstverlening blijft een pertinent probleem in onze hoofdstad. Ook tijdens de coronacrisis kwamen die problemen regelmatig naar boven. Bovendien is de problematiek waarschijnlijk schrijnender dan blijkt uit de cijfers, want lang niet alle Nederlandstaligen die met deze problematiek in aanraking komen vinden hun weg naar het Vlaams Meldpunt Taalklachten”, zegt Annabel Tavernier.

Vals excuus

Dat werd ook bevestigd door Luc D’Hooghe. Hij liet verstaan dat de strijd rond volwaardige Nederlandstalige dienstverlening niet gewonnen is. Er wordt zelfs gevreesd dat Nederlandstalige patiënten moeten uitwijken naar Vlaanderen. “Op die manier versterkt het probleem zichzelf. Minder Nederlandstalige patiënten zorgt ervoor dat de ziekenhuizen een vals excuus hebben om toch niet aan de taalwetgeving te moeten voldoen”, zegt Tavernier.

Kwestie van leven of dood

“Het is niet alleen een principiële kwestie, het is vaak ook een kwestie van leven of dood”, aldus Tavernier. “Eigenlijk is het een regelrechte schande dat mensen in een acute noodsituatie niet geholpen kunnen worden in hun eigen taal. Zelfs Nederlandstaligen met een goed begrip van het Frans zijn vaak verre van thuis in het medische jargon dat gebruikt wordt, wat kan leiden tot misverstanden met een fatale afloop.”

Een schrijnend voorbeeld dat werd aangebracht door Marc Noppe bevestigde die stelling. Een dame met een acuut medisch probleem werd door een MUG opgehaald. Zelf wilde ze naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht worden, maar dat was niet mogelijk. Ze werd naar het Erasmusziekenhuis in Brussel gebracht, dat volledig Franstalig is. De dame overleed in het ziekenhuis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is