Deeltijds Kunstonderwijs in Brussel wordt steeds populairder

Door Annabel Tavernier op 4 maart 2021, over deze onderwerpen: Brussel, Deeltijds Kunstonderwijs (DKO)

Het Nederlandstalig deeltijds kunstonderwijs (DKO) in Brussel wordt steeds populairder. Het aantal ingeschreven leerlingen aan één van elf academies groeide de afgelopen tien jaar van 6.144 naar 7.659 leerlingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

“Die groeiende interesse bevestigt dat het Brusselse deeltijds kunstonderwijs een verlengstuk is van ons succesvol onderwijsverhaal in Brussel. De infrastructurele noden zijn echter al jaren bijzonder groot. De aangekondigde investeringen van de Vlaamse Regering om de DKO-infrastructuur in Brussel op te waarderen zijn dus zeer welkom. Ik ben benieuwd naar de concrete projecten in dit kader”, stelt Tavernier.

Vlaamse investeringen in DKO-infrastructuur

Het Nederlandstalig deeltijds kunstonderwijs in Brussel zit duidelijk in de lift. Het aantal ingeschreven leerlingen steeg de afgelopen tien jaar met bijna 25 procent: van 6.144 leerlingen in schooljaar 2009-2010 naar 7.659 leerlingen in schooljaar 2019-2020. Tegenover de groeiende populariteit staat wel de slechte staat van veel van de gebouwen waarin de academies zich bevinden. Vorige week nog raakte bekend dat de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord in Sint-Agatha-Berchem een nieuw gebouw krijgt. “Dit is een eerste concrete infrastructuurproject in een reeks investeringen die de Vlaamse Regering deze legislatuur vanuit het Vlaams Brusselfonds zal doen om samen met Vlaamse Gemeenschapscommissie de DKO-infrastructuur in Brussel te herstellen”, legt Tavernier uit. “Deze investeringen van de Vlaamse Regering zijn zeer welkom. De infrastructurele noden zijn inderdaad al jarenlang bijzonder groot. Ik ben benieuwd naar de volgende concrete projecten in dit kader en zal dit nauw blijven opvolgen bij minister Dalle.”

Rol van Brusselse gemeenten

“Voldoende samenwerking met de verschillende betrokken actoren is hier wel essentieel”, benadrukt het parlementslid tot slot. “Ik reken er daarom op dat minister Dalle samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie in nauw contact staat met de koepels en de Brusselse gemeenten én hen wijst op hun verantwoordelijkheden. De Brusselse gemeenten schieten vandaag tekort om Nederlandstalige initiatieven te ondersteunen. Ik verwacht van alle lokale Vlaamse mandatarissen dan ook dat ze voluit de kaart voor bijkomende investeringen in DKO trekken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is