Brusselse N-VA’ers blijven dossier ‘de knapzak’ opvolgen!

Door Annabel Tavernier op 12 december 2019, over deze onderwerpen: Brussel, Onderwijs in Brussel

In Sint-Agatha-Berchem moet na amper één jaar tijd de Nederlandstalige basisschool De Knapzak de deuren sluiten. Het gemeentebestuur nam deze beslissing op basis van een tekort aan financiële middelen. Vlaams volksvertegenwoordiger Annabel Tavernier en Brussels volksvertegenwoordiger Gilles Verstraeten (beiden N-VA) reageren verbolgen op het nieuws: “Het voorzien van voldoende capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is een uitdaging waar nog te veel gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun verantwoordelijkheid niet in nemen.” Tavernier en Verstraeten ondervroegen respectievelijk Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) over de kwestie.

Capaciteitstekort

Tavernier is ontgoocheld dat het gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem, in tijden van capaciteitstekorten, weigert om de noodzaak van capaciteitsuitbreiding in het Nederlandstalig onderwijs te erkennen. “De problematiek is nochtans zeer prangend”, klinkt het. “Dit schooljaar vonden welgeteld 1.289 Brusselse ketjes geen plaats in het Nederlandstalig kleuter- of lager onderwijs.” Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Tavernier.

Zoeken naar oplossing

Verstraeten ondervroeg VGC-Collegelid Gatz om te zien of geen oplossing mogelijk is. “Maar de VGC kan het niet alleen,” aldus Verstraeten: “de gemeente moet een terrein en een deel van de financiering voorzien.” Volgens het collegelid was er effectief een grond aangekocht, maar voorzag de gemeente daarop uiteindelijk toch geen plaats voor de school. Voor hem is dit dan ook een bewuste keuze van de gemeente: “zeker aangezien men wel een terrein voorziet voor een Franstalige secundaire school waar nog geen plannen voor zijn.”

Volgens burgemeester Joël Riguelle zouden de kinderen terecht kunnen in het Nederlandstalig vrij onderwijs in de gemeente. Maar dat volgens Verstraeten onzin: “er is wel een uitbreiding van de desbetreffende scholen voorzien, maar die zit nog in een conceptfase.” Hij hoopt dan ook dat er alsnog een oplossing gevonden kan worden voor de kinderen, ouders en leerkrachten van de Knapzak.

Dialoog met de gemeenten

Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier vroeg in de Commissie Brussel aan minister Dalle hoe de Vlaamse regering, met de VGC als partner, de dialoog met de gemeenten zal versterken om een groter Nederlandstalig schoolaanbod in Brussel te realiseren. “Minister Dalle zal een overlegplatform met de VGC en de lokale Vlaamse mandatarissen opstarten, waarin de capaciteitsproblematiek zeker aan bod zal komen. Onze fractie zal het verloop en de resultaten van dit platform nauw opvolgen in de toekomst,” aldus het Vlaams parlementslid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is