Brussel laat Vlaamse ouderen in de steek

Door Annabel Tavernier op 17 mei 2023, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg en welzijn, Ouderenzorg, Welzijn
boom

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) heeft de Brusselse ministers Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen) per brief een aanbod gedaan om Vlaamse ouderen die in een Vlaams erkend woonzorgcentrum op Brussels grondgebied verblijven van dezelfde rechten te laten genieten als in Vlaanderen. Die brief blijft voorlopig onbeantwoord. Dat liet de minister deze namiddag weten in de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

 

Vlaams Volksvertegenwoordiger Annabel Tavernier (N-VA) reageert tevreden op het aanbod van de minister: “Het is weer maar eens duidelijk dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid neemt en de GGC dat nalaat te doen. Vlaanderen benut zijn bevoegdheden ten volle terwijl Brussel steken laat vallen op het vlak van ouderenzorg. Terwijl men stoer op de borst klopt rond het Groeipakket, laat Brussel onze Vlaamse ouderen in de steek. Gelukkig is er de Vlaamse regering die wel initiatief neemt om ook hen de nodige verhoging van het zorgbudget aan te bieden.”

 

Sinds 1 april 2023 krijgen heel wat bewoners van woonzorgcentra en behorend tot de laagste inkomenscategorieën  in Vlaanderen via de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) extra zorgbudget. Vlaamse Brusselaars die aangesloten zijn bij de Vlaamse Sociale Bescherming, krijgen die verhoging voorlopig niet. Sinds de zesde staatshervorming werd de bevoegdheid rond de Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden (THAB) immers overgeheveld naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) van het Brussels Gewest.

 

Volgens Brussels Volksvertegenwoordiger Gilles Verstraeten (N-VA) is dit het zoveelste bewijsstuk van de totale desinteresse van Brussel voor Vlaanderen: “Wanneer het aangelegenheden betreft waar een Vlaams element aan is toont meneer Maron van Ecolo zich totaal niet geïnteresseerd en is mevrouw Van den Brandt van Groen in geen velden te bespeuren om haar rol op te nemen. Het is hemeltergend dat de Vlaamse Gemeenschap weer moet bijpassen omdat de Brusselse regering uitblinkt in niets doen en wegkijken. De Brusselaars verdienen een beter bestuur dan dit.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is