2.100 aanwervingen bij Brusselse overheid zijn in strijd met de taalwetgeving

Door Cieltje Van Achter, Annabel Tavernier op 30 juni 2022, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Nooit eerder was het zo slecht gesteld met de naleving van de taalwetgeving door de Brusselse lokale besturen. Dat concludeert de N-VA uit het jaarlijkse rapport van de Brusselse vicegouverneur die toeziet op de naleving van de taalwetgeving door de lokale besturen. Ondertussen doet de Brusselse regering … niets.

Woensdag publiceerde de Brusselse vicegouverneur zijn jaarrapport van 2021. Daaruit blijkt dat het aantal onwettige aanwervingen met 2.100 schorsingsbeslissingen een absoluut hoogtepunt bereikt. De laatste jaren was het aantal schorsingen al fors gestegen. Ook de pariteit op leidinggevend niveau blijft nagenoeg onbestaand en het aantal klachten wegens een gebrek aan tweetalige dienstverlening ligt hoger dan ooit.

Jaar na jaar verslechtert naleving taalwetgeving

“Wie hoopte dat de minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open Vld) ervoor zou zorgen dat  de taalwetgeving eindelijk beter nageleefd wordt, komt bedrogen uit”,  reageert Brussels fractievoorzitter Cieltje Van Achter.  “De vicegouverneur schorste het voorbije jaar 2.100 aanwervingen, daarvan vernietigde de regering er opnieuw geen enkele. Jaar na jaar verslechtert de naleving van de taalwetgeving. Het lijkt wel alsof het de ministers van Open Vld, Groen en Vooruit werkelijk niets kan schelen.”

Schande

Ook Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier verwijt de Brusselse gemeentebesturen en regering een gebrek aan een sociaal gelaat. “De taalwetgeving moet garanderen dat iedereen in zijn eigen taal geholpen wordt door de overheid, bij de politie en in het ziekenhuis. Dat je die garantie als Vlaming in je eigen hoofdstad niet hebt, is een schande. Wanneer gaan de Brusselse gemeenten eindelijk eens bewijzen dat het hen menens is? Wanneer zullen ze eindelijk eens inzien dat wij Vlamingen volwaardige burgers zijn?”

Quid Groen, Open Vld en Vooruit?

“Alle resoluties die we indienen om de regering op haar verantwoordelijk te wijzen en de taalwetgeving na te leven, worden ook door de Nederlandstalige partijen weggestemd”, zegt Cieltje Van Achter. “Deze zomer krijgt de meerderheid echter een tweede kans. Dan behandelt het parlement ons voorstel om de taalwetgeving bij de gewestelijke en gemeentebesturen te laten naleven. Ik ben benieuwd naar hoe de collega’s van Groen, Open Vld en Vooruit dan gaan stemmen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is